Radojka Šverko - Kud Plovi Ovaj Brod (Special Edition EP) (2020)

Croatia Records

1. Kud Plovi Ovaj Brod (Original 1970 Version)
2. Kud Plovi Ovaj Brod ("Pjesme ljubavne" LP 1990 Version)
3. Kud Plovi Ovaj Brod ("As Time Goes By - Live at Jazz.hr" 2018 Version)
4. Kud Plovi Ovaj Brod (Jan Kincl & Zvonimir Bajevic Interpretation)
5. Kud Plovi Ovaj Brod (Jan Kincl Sidepiece Dub)

Buy now

Otkad je prvi put izvedena na Splitskom festivalu 1970. godine, što je bio drugi nastup Radojke Šverko na splitskoj festivalskoj pozornici, pjesma Kud plovi ovaj brod zaplovila je među publikom i nastavila ploviti sve do danas.

“Prošlogodišnja debitantica Radojka Šverko, koja je tek dala naslutiti o kakvom se glasovnom potencijalu radi oduševila je i publiku i žiri. Endrigo je svojom pjevačkom pojavom i renomeom zasigurno doprinio uspjehu Arnautalićeve pjesme, ali je Radojka Šverko za koplje bila bolja, ne iz razloga što je Endrigo bio loš već što je Šverko – jednostavno nenadmašna u svakom smislu”, pisao je svojevremeno bivši glazbeni urednik Radija Split, Goran Pelaić o nastupu na Splitskom festivalu gdje je Radojka Šverko pjevala Kud plovi ovaj brod u alternaciji sa Sergijom Endrigom. Pelaić nastavlja: “Od Rijeke, Zagreba, Splita, od Ria, Madrida, Monsumana, Caracasa, Opatije, Barcelone, zapravo, od 1962. godine, pa do danas, Radojka Šverko bez prestanka dokazuje svoj sjajni talent. Hrvatska zabavna glazba u pravom i umjetničkom smislu još uvijek postoji zaslugom Radojke i još nekih umjetnika koji nam se možda ne smiješe svakodnevno s mnogobrojnih naslovnica, ali nam donose radost svojom pjesmom koja je melem za dušu i uho.”

Inače, Radojka Šverko je po prvi put na Splitskom festivalu nastupila 1969. kada je, kao alternacija japanskoj pjevačici, otpjevala pjesmu Na rastanku. 51 godinu nakon, odnosno točno 50 godina nakon premijernog izvođenja pjesme Kud plovi ovaj brod, autora Esada Arnautalića (glazba) i velikog Arsena Dedića (tekst), Radojka Šverko objavila je na streaming platformama Kud plovi ovaj brod Special Edition EP. Na njemu se nalaze dvije studijske verzije pjesme, originalna iz 1970. godine (aranžman Stipice Kalogjere), verzija iz 1990. godine s albuma Pjesme ljubavne (aranžman Zlatka Tanodija) i live verzija s Porinom nominiranog albuma As Time Goes By (Live at Jazz.hr) iz 2018. godine (aranžman Vladimira Babina). 50. rođendan pjesme slavi se i s dvije potpuno nove verzije iza kojih stoje iznimno talentirani glazbenici Jan Kinčl i Zvonimir Bajević. Naime, ovaj dvojac je nadogradio live verziju iz 2018. godine i nazvao je Kud Plovi Ovaj Brod (Jan Kinčl & Zvonimir Bajević Interpretation), a na njoj su prisutne dodatne orkestracije koje je napisao Bajević i odsvirao trubu i krilnicu, dok je flautu svirao Arsen Ereš. Aranžman potpisuju Kinčl i Bajević, sve je snimano, miksano i producirano u Janovom Cycle Studiju u Zagrebu, dodatni mix i premaster radio je Igor Fabris u Fabris Audio studiju u Berlinu, dok je finalni master radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Drugu verziju nazvali su Kud plovi ovaj Brod (Jan Kinčl Sidepiece Dub) i u pitanju je moderna instrumentalna interpretacija. Tu su također korištene dodatne orkestracije Zvonimira Bajevića i flauta Arsena Ereša, dok je produkciju beata, sempliranje i scratcheve radio Matt “Mr Dirty Hairy” Davies.

Ove dvije verzije pjesme dokaz su koliko je originalna pjesma svevremenska i sveprisutna i u današnjem glazbenom svijetu. I ako se netko ikada zapitao kud je zaplovio ovaj brod Radojke Šverko, odgovor je jasan – u vječnost. Sve je počelo izvedbom na Splitskom festivalu 1970. godine, 2. nagradom publike i 2. i 3. nagradom žirija, a završetka nema. I dalje je toliko briljantna, svježa i interpretacijski nenadmašiva, odnosno – vječna.

Skulpturu broda s naslovnice EP-ja izradio je Tomo Vukas, dok je likovno oblikovanje rad Ive Vianello (Črčke). Kud plovi ovaj brod (Special Edition EP) možete poslušati na svim vodećim svjetskim streaming platformama. (www.music-box.hr)

Track 4 additional orchestration written by Zvonimir Bajević. Trumpet and fluegelhorn performed by Zvonimir Bajević. Flute performed by Arsen Ereš. Arranged by Jan Kinčl & Zvonimir Bajević. Recorded, mixed and produced by Jan Kinčl at Cycle Studio Zagreb. Additional mix and premaster by Igor Fabris at Fabris Audio Berlin. Track 5 additional orchestration written by Zvonimir Bajević. Trumpet, cornet, fluegelhorn and claves performed by Zvonimir Bajević. Flute performed by Arsen Ereš. Additional beat production, chops and scratches by Matt "Mr Dirty Hairy" Davies. Recorded, arranged, mixed and produced by Jan Kinčl at Cycle Studio Zagreb. Additional engineering by Igor Fabris at Fabris Audio Berlin.

www.crorec.net